Wyżywienie dla pracowników – jakie są korzyści z takiego rozwiązania?

Catering dla firm obecnie cieszy się niezwykłą popularnością, głównie dotyczy to większych firm z dużych miejscowości. Powodem jest przede wszystkim renoma firmy, chęć zatroszczenia się o pracowników oraz wola ich wspierania. Dzięki takim rozwiązaniom pracodawca zyskuje poparcie u swoich pracowników.

Jakie są plusy cateringu firmowego?

Catering dla firm należy zapewnić pracownikom w przypadku szczególnie uciążliwych warunków pracy. Chodzi o prace w wysokich oraz niskich temperaturach, działaniach, które są związane ze sporym wysiłkiem fizycznym czy obciążonych nadmiernym wydatkiem energetycznym. Wyżywienie powinno trafiać także do osób pracujących na zewnątrz w okresie niskich temperatur. Oczywiście wyżywienie można zagwarantować pracownikom nie tylko wtedy, gdy ich warunki pracy są uciążliwe.

Zdrowy posiłek jest najlepszym źródłem energii, dlatego wpływa na lepsze zaangażowanie w pracę, wspomaga koncentrację i zapobiega nerwowości. Pracownicy unikają konieczności wychodzenia z pracy w celu zakupu obiadu, więc mogą poświęcić zaoszczędzony czas na obowiązki zawodowe. Catering dla firm daje możliwość pozostania w pracy, relaksu i odpoczynku w towarzystwie współpracowników zamiast poszukiwań dobrego miejsca na przerwę obiadową.

Catering pracowniczy Wpływ cateringu dla pracowników na relacje z pracodawcą

Osoba zatrudniająca pracowników i zapewniająca im wyżywienie zyskuje uznanie, z kolei u podwładnych wzrasta motywacja do pracy. Osoby zatrudnione w takim miejscu mają poczucie, że osoba ich zatrudniająca ma na uwadze troskę o nich oraz wykazuje chęć zaspokajania ich potrzeb, co skutecznie zachęca ich do pracy nad rozwojem firmy.

Opcja spotkań przy posiłku to przy okazji rewelacyjny sposób na budowanie więzi u współpracowników oraz integrację wszystkich zatrudnionych osób.

Catering firmowy umożliwia pracownikom oszczędność czasu i pieniędzy. Dzięki udostępnieniu posiłków w miejscu pracy, nie muszą zaprzątać sobie głowy kupnem albo wcześniejszym przygotowaniem obiadu. Natomiast pracodawca otrzymuje dofinansowanie w wysokości 190 złotych na catering dla zatrudnionych osób i nie musi on pokrywać składek ZUS od tej dopłaty.

Post Author: admin